بلاک چین چگونه می‌تواند به افرادی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند، کمک کند؟

 بلاک چین چگونه می‌تواند به افرادی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند، کمک کند؟

فناوری بلاک‌چین با وجود تمام چالش‌ها، یک پل ارتباطی مهم برای افرادی خواهد بود که به خدمات بانکی دسترسی ندارند. در این بستر اموری مثل احراز هویت و ارائه مستندات یا لازم نیست یا بسیار کمتر از خدمات بانکی است و به همین دلیل می‌تواند پلتفرمی مناسب برای تبادلات مالی باشد.

بلاکچین و بانک ها




یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه و عقب‌ مانده محرومیت بخش زیادی از جامعه از خدمات بانکی است. نداشتن مدارک، دسترسی محدود، فقر، هویت نامعلوم و ... علت‌های مختلف عدم استفاده مردم از خدمات بانکی است. حتی در برخی آگاهی کم و کم سوادی می‌تواند علت محرومیت از خدمات بانکی باشد. فناوری بلاک‌ چین این قابلیت را دارد که بخش زیادی از این مشکلات را حل کند. برای مثال کسانی که به هر علتی به بانک دسترسی ندارند می‌توانند با داشتن یک موبایل هوشمند از خدمات پرداختی فناوری بلاک ‌چین استفاده کنند.

 همچنین افرادی که هویت آن‌ها به دلایلی مثل مهاجرت، فقر و محرومیت دچار نقص است می‌توانند در بستر صرافی‌ها به معامله بپردازند و نیازی به ارائه مدارک نخواهد بود. گرچه در برخی کشورها احراز هویت صرافی‌های ارز دیجیتال به مدارک رسمی نیاز دارد اما معمولا این کشورها خدمات بانکی قابل قبولی نیز دارند. کشورهایی که در ارائه خدمات بانکی مشکل دارند اغلب سیستم‌های اداری پرچالش و به‌ هم ‌ریخته‌ای داشته و افراد زیادی به همین دلایل از دریافت خدمات بانکی محروم شده‌اند. در ادامه به بررسی نقش فناوری بلاک‌چین در پر کردن جای خالی خدمات بانکی خواهیم پرداخت.

ارزهای دیجیتال می‌توانند جایگزین بانک شوند؟

ارزهای دیجیتال چند سالی است که در اخبار اقتصادی سر و صدای زیادی به پا کرده‌اند. با وجود تمام مشکلاتی امنیتی، نرم‌ افزاری و سخت ‌افزاری اما این رمزارزها می‌توانند اهرمی برای اجرای اهداف مثبت معاملاتی باشند. یکی از اهداف رمزارزها ارائه خدمات مالی به افراد مختلف با کمترین میزان دخالت نهادها و دولت‌ها است. در واقع رمزارزها می‌خواهند تبادلات مالی بدون ارائه مدارک و صرفا تحت هدایت فناوری بلاک ‌چین انجام شود و از همین رو افراد مختلف به راحتی به نقل و انتقال دارایی بپردازند.

چه افرادی به خدمات بانکی دسترسی ندارند؟

حدود ۱.۷ میلیارد نفر در دنیا هیچ دسترسی مشخصی به خدمات بانکی ندارند. این افراد عموما در کشورهای فقیر زندگی می‌کنند و محروم از امکانات اولیه هستند. همچنین بسیاری از افرادی که در کشورهای در حال توسعه یا توسعه یافته نیز زندگی می‌کنند به دلایل مختلف جزو همین دسته هستند.

سال گذشته رابرت آنزالون (Robert Anzalone) برای ایجاد دسترسی به خدمات بانکی برای این افراد پیشنهاداتی را مطرح کرد. او گفت: ارزهای دیجیتالی که قیمت ثابتی دارند می‌توانند به عنوان یک پول در مبادلات مالی استفاده شوند. استیبل کوین‌ها برای افراد محروم از خدمات بانکی باید نقش ارز‌های رایج را بازی کند. با توسعه فناوری‌های دیجیتال مثل موبایل، تبلت و لپ‌تاپ، افراد فقیر و محروم از خدمات اداری و بانکی می‌توانند از ارزهای دیجیتال برای نقل و انتقال پول بهره ببرند. این موضوع علاوه‌ بر این که برای این افراد مفید خواهد بود، می‌تواند به رشد فناوری بلاک چین و توسعه رمزارزها نیز کمک کند.

شاید حق با آنزالون است. می‌توان پیش‌بینی کرد از بین افرادی که از دسترسی به خدمات بانکی محروم هستند، هشتاد تا نود درصد آن‌ها به موبایل یا فناوری دیجیتال دسترسی دارند. بدین ترتیب بخش زیادی از مشکل حل شده است و با آموزش‌های مختصر و کوتاه می‌توانند شروع به خرید و فروش رمزارز کنند.

فناوری بلاک چین به چه افرادی در دسترسی به خدمات بانکی کمک می‌کند؟

فناوری بلاکچین در بانک ها



استیبل کوین‌ها نیز دارای پشتوانه دارایی محسوس و معتبری هستند. بسیاری از استیبل کوین‌ها با طلا یا دلار آمریکا پشتوانه ‌سازی شده‌اند و طراحی آن‌ها به صورتی است که برای مدت طولانی ارزش خود را ثابت نگه خواهند داشت. گرچه این راهکار توسط برخی از کارشناسان حوزه اقتصاد نقد می‌شود و از آن به عنوان یک تخریب‌گر اقتصادی یاد می‌کنند، اما در طرف دیگر می‌تواند مشکلی جهانی را رفع کند و باعث رشد اقتصادی افراد بسیاری شود. با این کار مشکلات زندگی بسیاری از فقرا حل خواهد شد و زمینه برای پیشرفت و تعالی آن‌ها آماده می‌شود. فناوری بلاک چین می‌تواند فرشته نجات‌بخش عظیمی از مردم کره زمین باشد.

فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرده است بخش زیادی از افرادی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند جزو فقرا هستند. به اعتقاد این نشریه یک سوم از این جمعیت کسانی هستند که پول کافی برای باز کردن یک حساب بانکی را ندارند. این مسئله به این نکته اشاره دارد که با وجود فناوری بلاک چین هم شاید بسیاری از افراد نتوانند از آن استفاده کنند زیرا اصلا پولی در کار نیست.

یک سوم جمعیتی که بنابر آمار جهانی حدود ۱.۷ نفر هستند عدد قابل توجهی است. در نتیجه حدود ۵۵۰ میلیون نفر اصلا نیازی به این خدمات ندارند و برای آن‌ها این تبادلات مالی بی‌معنی است. این افراد پولی برای نقل و انتقال ندارند و معمولا درگیر نیازهای بسیار ابتدایی هستند. با کنار گذاشتن این جمعیت همچنان حدود ۱.۲ میلیارد نفر وجود دارند که به خدمات بانکی نیاز دارند و پول لازم برای انجام انتقالات مالی را نیز دارا می‌باشند.

شاید تا به حال مفهوم شمول مالی را شنیده باشید. در سند هفدهم سازمان ملل که مبتنی بر توسعه پایدار تنظیم شده است، از شمول مالی تحت عنوان یک عامل توانمند برای رسیدن به مقاصد اقتصادی یاد می‌شود. شمول مالی به معنای دسترسی گسترده به خدمات مالی است. بنابراین دسترسی به خدمات مالی و به تبع آن بانکی، یک مرحله از توسعه هر کشور خواهد بود.

فیس بوک چندی پیش از یک استیبل کوین رونمایی کرد. این رمزارز که لیبرا نام دارد در وهله اول به نظر نمی‌رسید بتواند وعده خود را محقق کند. ارز دیجیتال لیبرا بدین منظور ارائه شد تا بتواند برای افرادی که از خدمات بانکی محروم‌اند، امکان مبادلات پولی را فراهم کند. گرچه این پروژه موفقیت چندانی نداشت اما فناوری بلاک چین دست از تلاش برای حل این مشکل برنمی‌دارد. در حال حاضر استیبل کوین‌های مختلفی هستند که پتانسیل ارائه چنین خدماتی دارند و توسعه ‌دهندگان مختلفی در حال کار روی این موضوع هستند. فناوری بلاک چین تا امروز تحولات بزرگی را رقم زده است و اصلا بعید نیست که این معضل را نیز حل کند.

خدمات مالی فناوری بلاک چین چه مزایایی برای محرومین از خدمات بانکی خواهد داشت؟

اگر نیازهای شهروندان را در مناطق محروم و کشورهای عقب‌افتاده بررسی کنیم، تمایل و اشتیاق آن‌ها برای استفاده از چنین امکاناتی کاملا نظر ما را جلب می‌کند. چهره‌های شاخص حوزه دیجیتال مثل بیل گیتس بارها پیرامون چنین موضوعاتی جلسه‌های مختلف برگزار کرده و مصاحبه‌های جالبی را انجام داده است. در یکی از مصاحبه‌ها او می‌گوید: ورود افراد فقیر و محروم به سیستم‌های مالی باعث افزایش دارایی‌ها و ارزش سیستم می‌شود. ارز دیجیتال اقتصاد خدمات مالی را برای فقرا و محرومان دگرگون می‌کند و این موضوع می‌تواند در بخش‌های مختلفی زندگی آن‌ها تحول ایجاد کند.

از این جملات واضح است که تصوری وجود دارد که اگر خدمات بانکی و مالی برای محرومین مهیا شود، آن‌ها نیز می‌توانند از فرصت‌های پیشرفت و توسعه استفاده کنند و زندگی بهتری داشته باشند. این کار به مرور باعث کاهش فقر خواهد شد و می‌تواند یک تلاش جهانی برای داشتن دنیایی بهتر باشد. خدمات و تسهیلات بانکی تنها به درد کسانی خواهد خورد که مدارک شناسایی معتبر دارند، قادر به انجام روندهای اداری هستند، سرمایه مالی کافی دارند، دسترسی جغرافیایی به این نهادها دارند و دارای یک هویت مشخص هستند. فقدان یکی از عوامل ذکر شده می‌تواند استفاده از خدمات بانکی را برای یک فرد به طور کلی غیر ممکن کند. بنابراین به نظر نمی‌رسد این مشکل به این سادگی‌ها قابل حل باشد و نیاز به یک تحول بزرگ در نظام بانکداری حس می‌شود.

برای مثال بسیاری از افراد به دلیل مهاجرت غیر قانونی، پناهندگی یا محرومیت‌ از امکانات اداری در گذشته دارای هویت مشخصی نیستند یا در بخشی از مدارک لازم برای استفاده از خدمات بانکی را ندارند. گاه این افراد در کسب‌وکارهای خود موفقیت‌های چشمگیری دارند و استعدادهای مختلفی را بروز می‌دهند. قطعا استفاده از خدمات بانکی سرعت رشد آن‌ها را چند برابر می‌کند. فناوری بلاک چین می‌خواهد به کمک این افراد بیاید و به آن‌ها خدمات مالی را ارائه کند.

چگونه محرومیت از خدمات بانکی به وجود آمده است؟

بلاکچین و بانک ها


بررسی‌های دقیق نشان می‌دهد بخش زیادی از محرومین خدمات بانکی در آفریقا ساکن هستند. یک تحقیق آماری اعلام کرده است ۸۰ درصد از جمعیت جنوب آفریقا به خدمات بانکی دسترسی ندارند. کافی است به استعدادهای همین افراد در زمینه‌های مختلف توجه کنیم. بسیاری از آفریقایی‌ها با مهاجرت به کشورهای توسعه ‌یافته توانسته‌اند اتفاقات مهمی را رقم بزنند و یا فرزندان آن‌ها چهره‌های شاخصی شوند. بنابراین محرومیت زدایی از این مناطق توسط فناوری بلاک چین می‌تواند جهان را دگرگون کند.

بخش مهم دیگری از جمعیت محرومین خدمات بانکی مربوط به کشورهای خاصی است. کشورهایی که با اعمال محدودیت‌های بسیار شدید، راه‌های ارتباطی با خارج از کشور را مسدود می‌کنند. در این کشورها شاید شاهد پیشرفت‌های در زمینه اقتصاد باشیم اما آیا مردم این کشورها نیز از رشد و توسعه فردی خود راضی هستند؟ آیا نیاز به خدمات بیشتر بانکی ندارند؟ آیا با ایجاد روابط مالی با سایر کشورها نمی‌توانند زندگی بهتری داشته باشند؟ گرچه هر دولت و حکومتی مقررات خاص خودش را دارد اما چنین سخت‌گیری‌هایی در شرق آسیا بیشتر دیده می‌شود.

بانک‌ها همیشه از ایجاد دسترسی به خدمات بانکی برای افراد محروم واهمه داشته‌اند. ارائه امکانات فیزیکی در مناطق محروم چالش‌های فراوانی دارد که می‌تواند در این بخش به بانک‌ها حق داد. تجربه‌های ناموفقی هم در این زمینه وجود داشته که منجر به تحمیل خسارات مالی شده است. فناوری بلاک چین این چالش‌ها را ندارد.

در دنیای ارزهای دیجیتال هیچ بخش فیزیکی یا قابل لمسی وجود ندارد و تمام اتفاقات به واسطه کدها و پیام‌های دیجیتال رقم می‌خورد. در نتیجه فناوری بلاک چین این فرصت را دارد تا بدون ترس از تحمل خسارات ارائه امکانات مالی به افراد محروم از خدمات بانکی را شروع کند. همچنین بانک‌ها همیشه در مورد تضمین‌ها و صحت مدارک نامطمئن هستند اما با استفاده از فناوری بلاک چین و قراردادهای هوشمند، همه چیز به راحتی قابل تشخیص است و درصد خطا بسیار ناچیز خواهد بود.

میزان امنیت در فناوری بلاک چین بسیار بالاست و نهاد یا شخصی نمی‌تواند معادلات را تغییر دهد. از همین نظر می‌تواند تا حد زیادی خطرات ناشی از عدم آگاهی یا فرصت‌طلبی‌ها را رفع کند. ساختار این تکنولوژی به صورتی است که می‌توان به آن برای انجام تراکنش‌های بسیار بزرگ نیز اعتماد کرد. پس استفاده از فناوری بلاک چین برای ارائه خدمات مالی به مناطق فقیر و محروم نمی‌تواند چالش‌های امنیتی یا مقیاس‌پذیری داشته باشد.

از دیگر مزیت‌های حضور فناوری بلاک چین در این حوزه می‌توان به شفاف شدن موضوعات مالی اشاره کرد. در بسیاری از مناطق محروم معاملات مالی کاملا محرمانه است و با استفاده از پول‌های تقلبی یا دارایی‌های غیر واقعی صورت می‌گیرد.

همین امر به فقیرتر شدن و افزایش مشکلات این جمعیت دامن خواهد زد. از طرفی این نوع معامله بستر را برای اعمال مجرمانه بیشتر فراهم می‌کند. اگر فناوری بلاک چین توسط جمعیت محروم از خدمات بانکی استفاده شود، بخشی از معاملات در این بستر انجام خواهد شد و دیگر خبری از کلاهبرداری‌هایی این چنینی نخواهد بود. اقتصاد مناطق محروم سالم‌تر خواهد شد و از دل اقتصاد سالم‌تر موفقیت‌ها و توسعه‌های بیشتری بیرون خواهد آمد.

جمع‌بندی

فناوری بلاک چین دیر یا زود تاثیر خودش را در ارائه خدمات مالی به افراد محروم از این پدیده ارائه خواهد کرد. این تکنولوژی تا امروز غیرممکن‌های زیادی را ممکن کرده و بسیاری از مخالفانش را به طرفدارانش تبدیل کرده است. همان طور که امروز می‌توانیم با بیت کوین خرید خودرو از شرکت تسلا را انجام دهیم، احتمالا در آینده نیز بتوانیم شاهد گسترش مبادلات مالی ارزهای دیجیتال در بین اقشار ضعیف و محروم سراسر کره زمین باشیم.

تا چند سال پیش صحبت از پرداخت هزینه یک کالا یا خدمت با ارزهای دیجیتال یک رویاپردازی محسوب می‌شد اما امروز به یک واقعیت بدیهی تبدیل شده است. نهادهای مختلفی در دنیا برای رفع محرومیت و از بین بردن فقر تلاش می‌کنند و از تکنولوژی نیز برای این هدف بهره می‌گیرند. یکی از مهمترین موضوعات دنیای اقتصاد و دیجیتال فناوری بلاک چین است که بخش زیادی از تحولات مالی و دیجیتالی را به خود اختصاص داده است. بی‌شک این تکنولوژی در سال‌های آتی مشکلات بیشتری را از جامعه جهانی حل خواهد کرد که احتمالا یکی از آن‌ها ارائه خدمات مالی به افرادی باشد که به خدمات بانکی دسترسی ندارند. 


Comments

Popular posts from this blog

هاردفورک Arrow Glacier چیست؟ آیا بمب سختی اتریوم برای آخرین بار به تعویق افتاد؟

آیا با وجود افزایش نظارت‌ها، بیتکوین به کار خود ادامه می‌دهد؟

پیش‌بینی قیمت اتریوم