آشنایی با فورک و تاثیر آن برقیمت ارزهای دیجیتال
آشنایی با فورک و تاثیر آن برقیمت ارزهای دیجیتال
در این مقاله قصد داریم به انواع فورکها بپردازیم که نقش مهمی را در بازار ارزهای دیجیتال دارا هستند؛ زیرا یکی از اتفاقی هستند که قادر خواهند بود برای یک شبکه بلاکچین به لحاظ فاندامنتال تاثیر مهمی را بگذارند. بعد از آن نیز به نقش این فورکها بر روی قیمت ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا این موضوع مهم را بررسی کنیم.
اگر شما از آن دسته از افراد هستید که به تازگی پا به عرصه ارزهای دیجیتال گذاشتهاند. احتمالا در این راه با اصطلاحات جدیدی مواجه گردید که معنی و مفهوم آنان در دنیای ارزهای دیجیتال و در شبکه بلاکچین با دنیای واقعی زمین تا آسمان متفاوت است. یکی از این قبلا اصطلاحات که ممکن است با آن رو به رو شوید عبارت فورک میباشد که احتمالا این عبارت شما را به یاد دنیای فیزیک و چگالی خواهد انداخت. مسئله زمانی جدیتر خواهد شد که به این اصطلاح هاردفورک و سافت فورک را نیز اضافه نماییم و بخواهیم از روی ظاهر این کلمات نقش آنان را در دنیای بلاکچین حدس بزنیم.
قبل از هرچیز بهتر است با معنی خود فورک اصلی آشنا گردید. اصطلاح فورک در گسترش نرم افزارهای متن باز به منظور اشاره به تقسیم شدن یک پروژه به دو تا چند نسخه دیگر استفاده میشود که این پروژهها اغلب مسیر پروژه اصلی را قبول ندارند و هدف خود را به صورت مستقل دنبال میکنند. در واقع با کپی کردن کد یک پروژه و ایجاد تغییرات در آن، ما موفق به ساخت یک پروژه خواهیم شد. در بلاک چین نیز که همانطور که میدانید یک پروتکل نرم افزاری میباشد، فورک در این شبکه سبب تقسیم بلاکچین خواهد شد. وقتی که یک شبکه بلاکچین به دو یا چند زنجیره تبدیل گردد و هر یک مسیر خود را در این راه طی کنند در وقع یک فورک تشکیل شده است.
این رویکرد در واقع زمانی روی میدهد که یک تیم خاص و یا گروه پروژه علاقهمند به ایجاد یک مسیر جدید یا به عبارتی یک نسخه جدید از نرم افزار به صورت همزمان باشند. فورکهایی که قصد معرفی آنان را در این مطلب داریم همگی فورک هایی هستند که یا برای تغییر قوانین ایجاد شده اند و یا این که برای اعمال یک قانون جدید در همان نسخه از بلاک چین به وجود آمده اند.
به عبارت سادهتر، از فورک به عنوان یک ابزار برای بروز رسانی و یا اعمال تغییرات استفاده خواهد شد. در این نوع تغییرات گاهی بعضی از این تغییرها با پروژه اصلی سازگاری دارند و یا این که با پروژه اصلی ناسازگارند. به آن نوع از پروژه که با فورک خود سازگار است سافت فورک خواهیم گفت و به آن نوع از پروژهها که با فورک خود ناسازگارند هاردفورک خواهیم گفت.
فورک چیست؟
همانطور که احتمالا تا به الان متوجه شدهاید، اطلاعاتی که در یک شبکه بلاکچین ذخیره میشوند قابل حذف نخواهند بود و تا لحظهای که خود شما رضایت نداشته باشید کسی توان توقف در فعالیت شبکه را نخواهد داشت. در هر یک از ارزهای دیجیتال موجود در بازار ارزهای دیجیتال یک سری از قوانین وجود دارد که در اصطلاح به آنان پروتکل میگوییم. که این پروتکلها توسط برنامه نویسان ایجاد میشوند و آن بلاکچین دیگر با استفاده از همان قوانین تا به پایان به کار خود ادامه خواهد داد.
به عنوان نمونه یک سری از این قوانین که بر روی شبکه بلاکچین اعمال میشوند عبارتند از: 1. زمان هر بلاک ده دقیقه است. 2. هر بلاک در شبکه فقط یک مگابایت ظرفیت داشته باشد. 3. عرضه کل این ارز دیجیتال فقط 21 میلیون باشد.
امادر این بین اگر فردی باشد که با این قوانین مخالف باشد و در صدد این باشد که نسخه دلخواه خود را با استفاده از کد اولیه بلاکچین ایجاد کند به چه صورت باید این کار را انجام دهد؟ اگر در شبکه بلاکچین یک ارز دیجیتال ، یک مشکل امنیتی یافت گردد که موجود ایجاد خطر برای دارایی دیگر اشخاص گردد به چه صورت قادر خواهیم بود آن را برطرف کنیم؟
راه حل برای این مشکلات بسیار راحت خواهد بود. و راهکار آن این است که باید یک فورک از پروژه اصلی ایجاد نماییم. در مواقعی که اکثر اعضای یک پروژه از نحوه عملکرد آن راضی نباشند و یا این که شبکه آن با اختلال مواجه گردد حل کردن آن مشکل یک امر ضروری برای اعضای تیم به حساب میآید که راه حل آن چیزی جز ایجاد یک فورک برای آن نخواهد بود.
همچنین همانطور که پیش از این به آن اشاره کردیم این فورک ایجاد شده میتواند بسته به نحوه ایجاد آن یا به صورت سازگار با پروتکل باشد(سافت فورک) و یا این که با پروتکل ناسازگار باشد(هارد فورک). و این را نیز خدمت شما عزیزان بگویم که واژه فورک در اصطلاح فقط در زمانی کاربرد دارد که در یک پروتکل بروز رسانی انجام گیرد. ولی در دنیای ارزهای دیجیتال زمانی از این اصطلاح استفاده خواهد شد که شبکه بخواهد به دو بخش مختلف تقسیم گردد.
بهتر است که در همین جا یک مطلب گیج کننده را نیز خدمت شما عزیزان بگویم که آن هم این است که مفهوم کلمه ورک در علم نرم افزار هم با مفهومی که در بلاک چین دارد کاملا متفاوت میباشد. زیرا در دانش نرم افزاری به هر پروژهای که از کد متن باز یک پروژه دیگر ایجاد شده باشد فورک به حساب خواهد آمد. اما همانطور که میدانید در دنیای ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین فورک به معنی این است که ما یک شبکه را به دو بخش تقسیم نماییم.
فورک به چه دلایلی روی میدهد؟
فورک همان گونه که پیشتر اشاره کردیم یک ابزار برای بروز رسانی یا ارتقای نرم افزار به حساب میآید. از آن نظر که بلاک چین یک شبکه غیرمتمرکز است و توزیع شده میباشد. ما قادر نخواهیم بود به راحتی استفاده از یک کامپیوتر و یا رایانه اقدام به بروزرسانی آن نماییم. بلکه برای این کار نیاز است که این تغییر در تمامی گرههای سیستم نیز روی دهد تا بتوان یک فورک به وجود آورد.
وقتی که قوانین تغییر داده شد و در شبکه اعمال گردید، بلاکچین حالا دیگر به دو انشعاب و یا همان فورک تبدیل خواهد شد. قوانین ایجاد شده جدید در یک شماره بلاک مشخص تغییر یافته و تاریخچه زنجیره جدید در آن شماره بلاک، از تاریخچه زنجیره قدیمی جدا و مستقل خواهد شد. اصلی ترین دلیل برای ایجاد یک فورک شامل مواردی است که در ادامه به هر یک از آنان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
1- فورک به عنوان راه حلی برای اختلافات فنی
زمانی که گسترش دهندگان یا بنیانگذاران و یا حتی یک فرد تاثیر گذار در یک اکوسیستم در شبکه بلاکچین، بر سر اختلافات فنی و مشکلاتی از این قبیل دچار اختلاف نظر میگردند، فورک کردن آن در شبکه بلاکچین و ایجاد یک انشعاب جدید از شبکه یکی از راه حلهایی میباشد که میتوان از آن استفاده نمود.
به عنوان یک نمونه میتوان بیت کوین را مثال زد، که بیت کوین کش یکی از فورکهای ایجاد شده آن میباشد. و این فورک به دلیل اختلافات فنیای که در سال 2017 ایجاد گردید درباره مسئله مقیاس پذیری بیت کوین ایجاد شد. در این بین گروهی از گسترش دهندگان و ماینرهای بزرگ بیت کوین که از سرعت استخراج آن و کارمزد کم آن گلایه مند بودند با اعمال یکسری از تغییرات سبب شدند که ظرفیت هر بلاک از یک مگابایت به هشت مگابایت افزایش یابد و به این دلیل باعث شدند که یک پروتکل جدید در شبکه ایجاد گردد.
بعد از این موضوع در سال 2018 دقیقا یک سال بعد از ایجاد شدن فورک بیت کوین کش، جامعه کاربران و گسترش دهندگان بیت کوین کش نیز به دلیل اختلافات بر سر مسئله محدودیت بلاکها به دو دسته تقسیم شدند و در نهایت فورک جدیدی در این بین ایجاد گردید که امروزه آن را با نام BSV میشناسیم.
2- بازگردانی مبلغ از دست رفته از طریق فورک
گاهی از اوقات به دلیل وجود بعضی از مشکلات فنی در پروتکل شبکه بلاک چین، یا مشکل در برنامه غیر متمرکزی که بر روی آن ایجاد شدهاند، بخش زیادی از داراییهای کاربران، به واسطه حملاتی که از سوی هکران صورت میگرفت از بین رفت. در همین مواقع است که ممکن است تیم توسعه دهنده بخواهند که تغییراتی را در شبکه بلاک چین خود اعمال کنند و به واسطه آن داراییهای به سرقت رفته را به کاربران مال باخته بازگرداند.
البته جا دارد که این را خدمت شما عزیزان بگویم که این کار اصلا کار آسانی نخواهد بود. دلیل آن هم این است که حذف یک تراکنش یا یک بلاک از شبکه بلاکچین، در واقع به مانند این است که بخواهید شبکه متمرکز را دستکاری و یا سانور کنید که این کار به معنی این است که شما با این کار کل فلسفه وجود بلاک چین را زیر سوال ببرید. و این همان اتفاقی است که در سال 2016 برای بلاک چین اتریوم اتفاق افتاده است. در سال 2016 بعد از این که این اتفاق رخ داد باعث از دست رفتن میلیونها دلار سرمایه شد. و در همین حین بود که بنیان گذاران پروژه اتریوم مجبور به این شدند که فورکی را به وجود آورند تا بتوانند نظر عموم مردم را دوباره به خود جلب نمایند. اگرچه که این فورک سبب شده انتقادات زیادی به شبکه اتریوم وارد گردد، ولی با حمایت صورت گرفته توسط ویتالیک بوترین از این تصمیم، بالاخره این فورک ایجاد شد و اکثر کاربران هم به واسطه این موضوع به شبکه جدید مهاجرت کردند. به همین واسطه نسخه فورک اتریوم نام اصلی اتریوم را حفظ نمود و نسخه قبلی این شبکه به اتریوم کلاسیک تغییر نام داد. که همان طور که میدانید ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک هنوز هم در بازار خرید و فروش میشود و طرفداران به خصوص خود را دارد.
فورک شبکه به منظور بروزرسانی و افزودن قابلیت جدید
هر شبکه بلاکچینی با گذشت زمان نیازمند به روز رسانی فنی خواهد بود تا به واسطه بروز رسانی بتواند هم از خطراتی که آن را تهدید میکند در امان بماند و هم این که بتواند قابلیتهای جدیدی را به شبکه خود اضافه نماید. از آنجا که این بروزرسانیها نیازمند این هستند که تغییراتی در پروتکل صورت گیرد، انجام یک فورک بسیار ضروری خواهد بود. اما اغلب فورکها با رضایت کاربران و تیم توسعه دهنده یک پروژه ایجاد خواهند شد و به واسطه ایجاد یک فورک عملا زنجیره بلاک دو شاخه خواهد شد و تغییر خواهد کرد.
به عنوان یک نمونه میتوان به سگویت اشاره کرد که در سال 2017 بر روی شبکه بیت کوین انجام شد، یک نمونه از این فورکها به حساب میآید. در حقیقت این طرح به منظور بهبود بیت کوین اعمال گردید و هدف آن این بود که به رفع دو مشکل مهم در شبکه بیت کوین بپردازد. هدف از ایجاد این فورک این است که در وهله اول شرایطی را ایجاد کند که حفاظت از شبکه آسان تر گردد و در وهله دوم این که بتوان به واسطه آن سایز بلاکها را در شبکه بلاکچین افزایش داد.
تاثیر فورک بر قیمت ارزهای دیجیتال چیست؟
فورکها با توجه به این که در چه شرایطی قرار دارند و با چه هدفی ایجاد شدهاند، قادر خواهند بود قیمت ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار دهند. در این بخش قصد داریم که ه بررسی این موضوع بپردازیم.
البته این نکته را به یاد داشته باشید که قیمت ارزهای دیجیتال به مسائل و عوامل بسیاری وابسته است و همیشه در حال نوسان میباشد. با توجه به این موضوع نمیتوان با قاطعیت کامل درباره اثر فورکها بر قیمت ارزهای دیجیتال سخن گفت.
به طور اجمالی فروکها به سه صورت میتوانند سبب افزایش قیمت ارزهای دیجیتال شوند:
1. توزیع کوینهای رایگان جدید
در وقتهایی که یک هارد فورک بلند پروازانه و با تبلیغات زیاد پا به میدان میگذارد (مانند فورکهای بیت کوین کش که میخواست تمامی کاربران بیت کوین را به خود جذب نماید). کوینهای موجود در زنجیره اصلی، بر روی زنجیره فورک شده کپی خواهند شد. دلیل آن هم این است که تاریخچه تراکنشها قبل از فورک در هر یک از دو زنجیره مشترک میباشد و در نتیجه زنجیره جدید ایجاد شده مسیر جدید را برای این تاریخچه مشترک به وجود خواهد آورد.
با توجه به این موضوع، در صورتی که بعد از ایجاد یک هارد فورک ارز دیجیتال جدیدی به وجود آید، کاربران که ارز دیجیتال اصلی را در کیف پول خود دارند به همان اندازه که از ارز اصلی دارند ارز دیجیتال ثانویه و یا همان هارد فورک را نیز دریافت خواهند کرد. نکته اصلی این مسئله اینجا است که ارز دیجیتال ایجاد شده یا همان هارد فورک تازه ایجاد شده تنها به افرادی تعلق خواهد گرفت که قبل از این که هارد فورک ایجاد گردد از آن ارز دیجیتال در کیف پول دیجیتال خود داشته باشند. حال با توجه بر این موضوع دلیل فهم تاثیر آن بر قیمت ارزهای دیجیتال تا حدودی برای شما روشن خواهد شد. وقتی که خبر ایجاد چنین هارد فورکی به میان میآید بیشتر سرمایه گذاران ومعامله گران سعی بر این دارند که پیش از این که زمان ایجاد آن برسد سعی میکنند که از آن ارز دیجیتال به میزان قابل توجهی در کیف پول خود ذخیره کنند تا بتوانند به واسطه آن کوین ثانویه را به دست آورند. و این موضوع به خودی خود سبب خواهد شد تقاضا برای کوین اصلی شده و قیمت آن را به صورت چشمگیری افزایش دهد.
تاثیر گذاری بر عرضه کوینها
بعضی از فوزکها هستند که به تغییر قوانین اجماع شبکه، به صورت مستقیم بر روی عرضه و تقاضا تاثیر گذار خواهند بود. به عنوان نمونه میتوان به هارد فوکی اشاره کرد که قصد دارد در یک شبکه ایجاد گردد که سبب شود که استخراج کوین سختتر گردد و یا این که نرخ پاداش را تا میزان قابل توجهی کاهش دهد، در این صورت است که نرخه عرضه در کونیها به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و این موضوع سبب خواهد شد تقاضای کاربران نیز تحت تاثیر قرار بگیرد.
جمع بندی
علیرغم این که در طول تاریخ ارزهای دیجیتال همیشه انتقاد از فورکها زیاد بوده است. اما باید این موضوع را قبول کنیم که فورکها به صورت کلی برای جامعه ارزهای دیجیتال بسیار مفید بوده اند و در واقع پیشرفت حوزه ارزهای دیجیتال گام به گام و آهسته و پیوسته صورت میگیرد که هم اکنون در این زمانه تنها روش به کارگیری این پیشرفت فورکها یا همان ارزهای ثانویه میباشند. همچنین این فورکها میباشند که صدای افراد منتقد و شاکی را به گوش توسعه دهندگان یک پروژه خواهند رساند.
این نکته را نیز فراموش نکنید که توسعه دهندگان و تیم سازنده پروژه، تنها بخشی از این پازل میباشند. برای ارتقای سطح یک شبکه بلاک چین، باید گروه های مختلفی، از گرههای شبکه گرفته تا کاربران آن و سرویس دهندگان از تغییرات پیشنهاد شده حمایت کنند و بر روی تغییرات آن به یک توافق اجمالی برسند.
در این بین کاربران و سرمایه گذاران خورد یا همان عادی نیز از این تاثیرات که به واسطه فورک صورت میگیرد بی نصیب نخواهند ماند. همان طور که توضیحات لازم را در این باره دادیم. تغییر در کد قادر خواهد بود به مثابه برهم زدن یک چالش بسیار بزرگ باشد. دلیل این امر نیز این است که اکنون ما داریم در عصری زندگی میکنیم که این کدها به منزله همان قانون گذارایها عمل خواهند کرد.
Comments
Post a Comment